Somali yaklaşık 20 yıldır şiddet olaylarının ve iklim koşullarının zorluklarından ötürü talihsizlikler yaşamaktadır. Korsan saldırıları, açlık, kuraklık, Türkiye’ye eğitim için gelen Somalili gençler haberlerde hep gözümüze takılmıştır. Diğer birçok ülke de, Türkiye’deki yardım kampanyaları gibi Somali için yardımlar göndermiştir. Bunlardan biri de İngiltere’dir. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali’nin geleceğini kurtarmak için kollarını sıvayan İngiltere’nin asıl amacının farklı olduğu düşünülmektedir.
Şubat 2012’de uluslararası yardım kuruluşları Londra’da bir araya gelmiş ve Somali’ye nasıl yardım edileceği hakkında görüşmeler yapılmıştır. Bu görüşmelerde Amerika, Almanya, İngiltere başta olmak üzere 40’a yakın ülke Somali’ye destek sözü vererek harekete geçmek gerektiğini belirtmiştir. Türkiye’de toplantıya Ahmet Davutoğlu temsilciliği ile katılmıştır. Bu yılın Haziran ayında ise diğer toplantı Türkiye’de gerçekleştirilecektir. Toplantıda genel olarak, ülkedeki güvenlik sorunu, siyasi istikrarsızlık, terör olayları, korsanlarla mücadele, insan hakları gibi konulara değinilmiştir.
Somali’de çıkacak olan petrol rezervleri de toplantının gündemini meşgul etmiştir. Yardım tekliflerinde, petrol şirketlerinin yönetimini ve gelirleri yönetme, bu konuda en fazla verimi alabilmek için Somali’ye yardım teklifinde bulundukları haberlere yansımıştır. İngiltere kendi ekonomisini feraha çıkarmak için Somali’deki petrol rezervleri üzerinde söz sahibi olmak adına ülkeye yardım etmektedir.
Somali için gerçekleşen ilk görüşme bu değildir. Öncesinde, 1991 yılında, Londra’nın ev sahipliğini yaptığı petrol ve doğalgaz kaynakları konulu bir uluslararası konferans gerçekleştirilmiştir. Burada, hem fikir olunan sonuçlardan biri Somali petrol yataklarının çok zengin olduğudur. Buna ek olarak, ülke Ortadoğu petrollerinin sevkiyatını denetlemek açısından oldukça önemli bir noktada bulunmaktadır. Yoksulluk içinde temel ihtiyaçlardan yoksun ülke, bu yüzden bazı ülkelerce ilgi odağına gelmiştir. Özellikle, ABD menşeili petrol şirketleri petrol arama ruhsatı alarak ülkeye çok fazla yatırım yapmışlardır. Ancak, ülkedeki siyasi istikrarsızlık nedeniyle faaliyetler kesintiye uğramıştır. 2012 yılında ise halen bu hedef değişmemiştir, Somali için yoğun çalışmalar yapan İngiltere’nin aslında hedefinde petrol rezervleri olduğu açıklanmıştır. Bu açıklama, Somali Uluslararası İşbirliği Bakanı tarafından gelmiştir. Şimdi deneme sırası İngiltere’dedir.
Savaş ve iç karışıklarla dünyaya sesini duyuran Afganistan’da ham petrol ve gaz rezervleri çok fazladır. İşletilmeyen en fazla petrol rezervine sahip ülke dış güçlerin işgaline açık bir durumdadır. Bunu elde etmek için; gelişmiş ülkeler, insani yardım ve güvenlik sorunu gibi müdahaleleri gerekçe göstermektedir.
Yardım olarak görülen birçok yakınlaşma, ülkede bakir bulunan petrol ve gaz kaynaklarına hâkim olabilme düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Halk temel ihtiyaçlardan yoksun olduğu için dış güçleri kolayca kabul etmektedir buna ek olarak iç çatışmalardan, baskıcı milis güçlerin şiddetinden ve terörden kaçan halk dış güçleri adeta bir kurtarıcı olarak görmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder